Erasmus+ beszámoló – Fogtechnikus szakmai gyakorlat, Bécs, Ausztria 2016. nov. 20-dec. 10.

Erasmus+ tanulmányi mobilitási ösztöndíjjal 2016. november 20 – december 10-ig a PRO-DENT-A Fogtechnikai Szakgimnázium 15 tanulója bécsi szakmai gyakorlaton vett részt. Kitűnő alkalom volt ez külföldi tapasztalatok szerzésére, nyelvtanulásra, kapcsolatok építésére és szakmai fejlődésre.

Öt különböző gyakorlati helyen – Heraues Kulzer GmbH., Dentaltechnik Smaha GmbH., IMPLANTCARE-Your Dental Place, Perfect Zahntechnik OG. és az Universitätszahnklinik Wien   –  voltunk elhelyezve.

Munkahelyi feladatok

Feladataik közé tartozott a gipszminta-készítés, artikulálás, törésjavítás, műfogsor-készítés, harapásemelő sínek készítése, kerámia koronák készítése, szólókorona mintázása, öntése és kidolgozása, fémlemez-tervezés, mintázás, öntés, betétek, koronák készítése kompozitból, hídvázak, koronák mintázása viaszból. Ezen felül pár diáknak lehetősége volt implantációs műtétek megfigyelésére is.

A tanulók a fogtechnikai laborokban munkanapokon 8 órát dolgoztak, ahol megismerték és elsajátíthatták az új technológiákat, technikákat. Ezáltal segítve esetlegesen már ismert módszerek más megközelítéssel történő alkalmazását, szélesebb szakmai látókör kialakulását, új területek felé történő szakmai érdeklődés felkeltését, tovább erősödését. Minden egyes laborban kollégák, mentorok nagyon segítőkészek és türelmesek voltak.

Ausztria, Bécs

A szállás a belváros szélén egy régi polgári házban volt, ahol a diákok 3 különálló lakásban laktak. Az apartmanok tiszták és jól felszereltek voltak. A szállástól a laborok metróval körülbelül 25-30 percet volt. A szállás környékén számos vásárlási lehetőség volt, különféle szupermarketek, diszkontok és éttermek találhatóak.

Nyelv

Bécsben a hivatalos nyelv a német, de szerencsére a legtöbb laborban dolgoztak magyar kollégák, így nem volt probléma a kommunikációval. Akadtak azonban olyan helyek is ahol csak németül vagy angolul lehetett beszélni. Meg kell jegyezni, hogy előnyt jelentett a német nyelvtudás, mert jobban lehet érvényesülni, illetve az osztrák kollégák saját anyanyelvükön beszélnek a legszívesebben.

Közlekedés

Bécs a világ 2. legélhetőbb városa, mely rendkívül jó közlekedéssel rendelkezik, Öt metróvonala van, mely behálózza a várost. A villamos közlekedés is nagyon kiépített, viszont nem túl gyors. Ezzel szemben a metró gyors, pontos és sűrűn jár. Minden diák egy 20 napos univerzális bérletet kapott. melyet minden helyi közlekedési eszközökön fel lehetett használni.

Kulturális programok

A diákok két hétvégén az Austraining Lern.ziel GmbH. szervezésében kulturális programokon vettek részt. Első alkalommal bejárták Bécs belvárosát, meglátogatták a város nevezetesebb pontjait. Az idegenvezető angolul beszélt Bécs történelméről és a fontosabb tudnivalókról. Az idegenvezetést az Oper-nél kezdte, majd a Hotel Sacher-nál, a Stephansdom-nál, kisebb templomoknál, a kápolnáknál, műemlékeknél, szobroknál és a Horburg-nál, végül a múzeumi negyednél ért véget, ahol a Természettudományi Múzeum került megtekintésre. Második alkalommal a Schönbrunn-i kastélyt látogatták meg.

Összegzés

A más kultúrkörnyezetben és magas szintű, nemzetközileg is elismert szakmai kompetenciákkal bíró munkakörnyezetben eltöltött szakmai gyakorlat megszámlálhatatlan tanulságot, előnyt, fejlődési lehetőséget nyújtott a tanulók és a kísérő tanárok számára. A PRO-DENT-A Fogtechnikai Szakgimnázium célja, hogy a szakmai elméleti és gyakorlati oktatás kövesse a változásokat, minden évben újabb és újabb információkkal, gyakorlati programokkal bővüljön. Ennek a célnak a megvalósításában is jelentős segítséget kapott, amikor a tanulók magas színvonalon működő fogtechnikai vállalkozásoknál tölthettek el 3 hét szakmai gyakorlatot. Ezáltal nő a mobilitási hajlandóságuk és lehetőségeik, valamint nő az elhelyezkedési esélyük a hazai munkaerőpiacon is.