Erasmus+ mobility program, 2016/2017-es tanév

Intézményünk idén először nyert Erasmus+ mobility pályázatot és a program támogatásával 15 fő diák mehet Ausztriába tanulni.

A szakképzésben résztvevő tanulók három hetet töltenek Bécsben a Heraeus Kulzer cégnél, ahol lehetőségük lesz kipróbálni magukat a fogtechnikus szakmában, új eszközöket, anyagokat megismerni, nyelvet tanulni és nem utolsó sorban, megismerni egy másik munkakultúrát.

A sok jelentkező közül a tanulmányi eredmények és a nyelvismeret alapján dönt az iskola tantestülete, hogy ki legyen az a 15 szerencsés diák, aki kiutazhat Bécsbe. A tervek szerint november 20-án indulnak és december 10-én érkeznek vissza.

Az intézménynek és a diákoknak ez egy hatalmas lehetőség. Ez okból, a diákokat már szeptemberben elkezdtük felkészíteni és külön foglalkozások keretében lelkileg és szellemileg is ráhangolni erre a hatalmas lehetőségre, ami – egy kis szerencsével – meghatározhatja majd az egész életüket.

Első alkalommal pályáztunk sikeresen és a felkészítő pedagógusok bíznak abban, hogy a pályázat, a közös készülődés és a háromhetes külföldi tartózkodás mind jó hatással lesz az iskolai közösségre. A projektbe azok kerülhetnek be, akik jó tanulók, szorgalmasak, ismerik a nyelvet és rendszeresen részt vállalnak az iskola diákéletében. A kiutazás előtt szakmai ismeretek, angol-német nyelv és ország-ismeret témakörökben tartunk felkészítést.

A mobilitás alatt a diákok egy másik kultúrába csöppennek és megtapasztalhatják az osztrák felfogást, kultúrát és munkakultúrát. Az interkulturális tapasztalatok egyben azt is lehetővé teszik, hogy a diákok el tudják helyezni magukat a világban és felismerjék, hogy értékesek, ami jót tesz az önbecsülésüknek.

Többségüknek nincs a mobilitáskor magyarországi munkatapasztalata, így majd csak a jövőben fogják tudni levonni ezeket a tanulságokat. Az ilyen programok pozitív hatással vannak a diákokra, mert profi hozzáállással találkoznak, és olyan élményekkel gazdagodnak, amelyek még sokáig elkísérik őket.

A résztvevők jó nevű, nagyobb cégnél szerezhetnek szakmai tapasztalatot, ami lehetővé teszi nyelvtudásuk, szakmai ismereteik fejlődését. Az eredményeket oktatási segédanyagként az intézmény szakmai oktatásában, illetve az intézmény népszerűsítésében is fel tudjuk használni.